jt

mailinstagram  facebook  linkedin 

NED / ENG logo

Main d'oeuvre

Group Exhibition within the context of 20 years Ergo Pers

Roger Raveelmuseum - Machelen (BE)

From March 22nd till June 14th 2015

Gemeentemuseum - The Hague (NL)

From October 3rd 2015 till January 3rd 2016
www.ergopers.be
www.rogerraveelmuseum.be
www.gemeentemuseum.nl

In 2015 bestaat Ergo Pers 20 jaar. Twee tentoonstellingen, in het Roger Raveelmuseum en het Gemeentemuseum Den Haag zullen twee decennia Ergo Pers in beeld brengen.
In het Roger Raveelmuseum van 22 maart tot 14 juni (opening op zondag 22 maart, 11 00 uur) en in het Gemeentemuseum Den Haag van 3 oktober tot 3 januari 2016.

Ergo Pers is een uitgeverij van kunstenaarsboeken waarin schrijvers en beeldende kunstenaars samengebracht worden. Hugo Claus en Pierre Alechinsky, Gerrit Kouwenaar en Constant, Roland Jooris en Raoul De Keyser, Jean-Marie Bytebier en Miriam Van hee, Cees Nooteboom, John Ashbery en Jürgen Partenheimer, Armando, het zijn slechts enkele namen.

Het kunstenaarsboek als autonoom kunstwerk. Dat is de ambitie van elke uitgave.
Schrijver en kunstenaar, tekst en beeld brengen een derde kunstwerk tot stand, een boek.

ets uit zing zing

Ets uit ZING ZING (2015), bibliofiel boek uitgegeven door Ergo Pers


De tentoonstelling in het Roger Raveelmuseum focust op enkele kunstenaars uit het fonds van Ergo Pers. De boeken zijn de leidraad waarlangs het werk van Armando, Mario De Brabandere, Roger Raveel, Lucassen, Jürgen Partenheimer, Karel Dierickx, Ronald Noorman, Hanns Schimansky, Philippe Vandenberg en enkele anderen met elkaar verbonden wordt. Van elk van deze kunstenaars worden een of meer grote werken getoond, een tekening en een grafisch werk. Een monumentaal werk van Dan Van Severen op doek hangt er naast een gelaagd werk van Ignace De Vos, een ingehouden bronzen beeld van Johan Tahon, een handgesneden houten lepel van Raphaël Buedts, monumentale schilderijen van de betreurde Philippe Vandenberg en Karel Dierickx, de tekeningen van Ronald Noorman of Hanns Schimansky, de opeenvolging van beeld na beeld legt een niet vermoede verwantschap tussen deze kunstenaars bloot. Er wordt ons ook een blik gegund in wat deze kunstenaars zelf verzamelen. Een schilderij van Lucassen komt uit de collectie van Ronald Noorman, Ignace De Vos en Philippe Vandenberg vinden we terug in de verzameling van Mario De Brabandere, tekeningen van Jürgen Partenheimer en Noorman in de verzameling van Armando.

sinnende

Sinnende (2014), brons, 3 + 2ea

De titel Main d'oeuvre verwijst naar Solesmes, een vroege uitgave van Ergo Pers met een essay van Roland Jooris over Pierre Reverdy, waarvoor Dan Van Severen een ets tekende. Jooris vertaalt er main d'oeuvre als 'handwerk'. Het is een begrip dat het werk van Rein Ergo typeert. Hij heeft het allemaal zelf in de hand, van oorspronkelijk idee en het samenbrengen van kunstenaars, over het hele productieproces van vormgeven en drukken, het bindwerk, het presenteren en promoten.