jt

mailinstagram  facebook  linkedin 

NED / ENG logo

Lichtfestival Gent - S.M.A.K.

S.M.A.K. Ghent
Group Exhibition
From January 27th to January 29th 2011
Every day from 18h00 until midnight


Een warm deken over de winterse ziel van Gent. De Stad Gent heeft de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in de sfeervolle verlichting van de binnenstad. Het Gentse lichtplan werd dan ook internationaal bekroond.

Het Lichtfestival wil dit lichtplan extra in de schijnwerpers zetten en op die manier een glimp ontsluieren van de unieke verborgen charme van Gent. Licht fascineert iedereen, het roept zoveel associaties op. Denk maar aan de revolutie die de uitvinding van het elektrische licht heeft veroorzaakt, aan de neonreclames, aan verlichte torenflats.

Wie licht zegt, zegt meteen ook duisternis en schaduw. Licht zit in een eenvoudige lucifer, maar ook in hoogtechnologische artistieke ontwerpen.

Op sombere avonden in januari kan licht mensen letterlijk in beweging brengen. Ga op ontdekking langs een winters parcours in de Gentse binnenstad en beleef er de meest verrassende lichtervaringen. Een subtiel spel van stralen die weerkaatsen op het wateroppervlak, onverwachte projecties op gebouwen, schaduwen die in het halfduister tussen de verborgen schatten van Gent spelen.

Het 5 km lang parcours loopt langs het water, dat zich een weg slingert door vele historische plekken en langs tal van monumenten. Op verschillende unieke locaties, zowel binnen als buiten, is werk te zien van internationaal gerenommeerde kunstenaars en ontwerpers die met licht spelen. Alle werken zijn gratis te bezoeken.

Ontdek tijdens het Lichtfestival de top van lichtkunstwerken uit de collectie van het S.M.A.K. in de kluizenzaal van de oude Nationale Bank 'De Wijnaerd'. Het S.M.A.K is hét toonaangevende museum voor actuele kunst.: hun vaste collectie wordt gepresenteerd in voortdurende wisselwerking met originele, vaak gedurfde tentoonstellingen.

Onder de kunstenaars die het museum selecteerde voor het Lichtfestival bevinden zich namen van wereldformaat als Bruce Naumann, Anna Lange, Stefaan Dheedene, Jacques Charlier, Leo Copers, Jan Carlier, André-Philip Lemke, Kazuo Katase, François Morellet, Johan Tahon, Patrick Van Caeckenbergh, Christian Boltanski, Barry Flanagan en Mario Merz.

http://www.smak.be/agenda.php?la=nl&i=567
http://www.lichtfestivalgent.be/content/tentoonstelling-smak-collectie